Jdi na obsah Jdi na menu
 


Avril Lavigne
Význam:  
Narození
Datum: 27. září 1984
Místo: KanadaBelleville, Kanada

Avril Ramona Lavigne Whibley (narozena 27. září 1984) je kanadská rocková zpěvačka a držitelka ceny Grammy.

Ačkoliv jsou její rodiče původem francouzského původu, Avril francouzsky nemluví.[1]

V roce 2006 byla zařazena časopisem „Canadian Business Magazine“ na sedmou příčku do žebříčku nejvlivnějších Kanaďanů v Hollywoodu. Po celém světě prodala 26 milionů alb.

Dětství

Avril Lavigne se narodila v Belleville v Ontariu v Kanadě francouzským rodičům – Johnovi a Judy. Judy říká, že si Avrilina hudebního nadání všimla poprvé, když byly Avril dva roky a zpívala s ní písně z kostela. Když jí bylo pět, přestěhovali se do města Napanee.

V roce 1998 vyhrála soutěž a možnost zazpívat si s Shaniou Twain na jejím prvním velkém turné. Vystoupila na jejím koncertě v Ottawě a zazpívala píseň „What Made You Say That“?

Brzy si ji všimnul manažer Cliff Fabri, když zpívala coververze country písní v knihkupectví v Kingstone v Ontariu. Při vystoupení v Lennox Community Theatre si Avril všiml místní folkový zpěvák Steve Medd (příbuzný vlivného kanadského novináře, Bena Medda), který ji pozval, aby si s ním zazpívala v jeho písni "Touch the Sky" z alba Quinte Spirit, které vyšlo v roce 1999. Také si zazpívala v jeho písních "Temple of Life" a "Two Rivers" na jeho dalším albu z roku 2000, My Window to You.

V 16 podepsala smlouvu s Kenem Krongardem z Arista Records, který pozval šéfa firmy Antonia "L.A." Reida, aby si ji poslechl v New York City ve studiu producenta Peter Zizza. Zalíbila se mu a začala pracovat na svém prvním albu.

Hudební kariéra


 Let Go (2001-2003)

Let Go vyšlo 4. července 2002 a umístilo se na druhém místě ve Spojených Státech a na prvním místě v Austrálii, Kanadě a Velké Británii. To z ní učinilo nejmladší sólovou umělkyni, která toto ve Velké Británii dokázala.[2] V roce 2003 její rekord překonala Joss Stone.

Po měsíci od vydání bylo toto album multiplatinové a o dva týdny později dokonce trojnásobně platinové. Po šesti měsících už bylo čtyřnásobně platinové. Celkově se ho prodalo 13 197 000 kusů a stalo se nejprodávanějším ženským albem toho roku a nejprodávanějším debutem.

Z alba byly vydány čtyři singly. „Complicated“ se dostalo v Austrálii na první místo a v americké hitparádě U.S. Hot 100 na druhé místo a také to byl jeden z nejlépe prodávaných kanadských singlů roku 2002. Avril Lavigne překonala rekord Natalie Imbruglie, když se jí podařilo udržet singl "Complicated" na prvním místě v hitparádě Contemporary Hit Radio jedenáct týdnů v kuse. Píseň "Sk8er Boi" se dostala v USA a Austrálii, "I'm With You" se dostala do top 10 v USA a Velké Británii a "Losing Grip" se dostala do top 10 v Tchaj-wanu a do top 20 v Chile.

Avril byla jmenována nejlepším nováčkem na cenách MTV Video Music Awards 2002, vyhrála čtyři ceny „Juno Awards 2003“ (měla šest nominací) a cenu World Music Award za světově nejlépe prodávaného kanadského umělce a byla nominována na 8 cen Grammy.

 

 Under My Skin (2004-2006)

Druhé album Avril Lavigne Under My Skin vyšlo 25. května 2004 v USA. Tam se okamžitě umístilo na prvním místě, stejně jako ve Velké Británii, Německu, Japonsku, Austrálii, Kanadě, Mexiku, Argentině, Španělsku, Irsku, Thajsku, Koreji a Hong Kongu. V USA se ho prodalo v prvním týdnu prodeje přes 380 000 kusů.[3] Avril napsala většinu svého alba s kanadskou autorkou písní Chantal Kreviazuk, i když na některých písních se podíleli i Ben Moody (bývalý člen Evanescence), Butch Walker a její bývalý kytarista Evan Taubenfeld. Manžel Chantal Kreviazuk, Butch Walker a Don Gilmore byli producenty alba.

Úvodní singl "Don't Tell Me" se dostal na první místo v Argentině a Mexiku, ve Velké Británii do top 5 a do top 10 v Austrálii a Brazílii. Singl "My Happy Ending" se dostal do americké top10 a byl tam jejím třetím největším hitem. Třetí singl "Nobody's Home" se nedostal ani do top 40. Čtvrtý singl "He Wasn't" se ve Velké Británii dostal na 23. místo a na 25. v Austrálii a v USA nebyl jako singl vydán. Poslední singl "Fall to Pieces" si tak dobře jako předchozí singly nevedl.

Avril Lavigne získala dvě ceny „World Music Awards 2004“ za nejlepšího poprockového umělce a za nejlépe prodávaného kanadského umělce roku. Získala pět nominací na ceny Juno Award 2005 z nichž vyhrála tři. Také vyhrála cenu Nickelodeon Kids‘ Choice za „oblíbenou zpěvačku“. Avril napsala společně s Matthewem Gerardem píseň "Breakaway" pro Kelly Clarkson a ta se pak objevila na soundtracku k filmu Deník princezny 2 a na albu Kelly, které dostalo také název Breakaway.

Lavigne se vydala na turné „Live and by Surprise“ po 21 městech v USA a Kanadě na propagaci alba Under My Skin. První zastávkou byl Minneapolis a Avril vystupovala zásadně jen po obchodních domech a každé vystoupení se skládalo z krátkých akustických setů. Doprovázel ji její kytarista Evan Taubenfeld. Vystoupení bylo oznámeno nejdříve dva dny před ním. Turné bylo velmi úspěšné.

Avril byla většinu roku 2005 na turné a rozjížděla svou hereckou a modelingovou kariéru. Vystoupila na zimní olympiádě 2006 v italském Turíně s písní „Who Knows“ při oficiálním předávání „štafety“ zimních her Kanadě, kde se olympijské hry budou konat v roce 2010.


The Best Damn Thing (2007-přítomnost)

Třetí album Avril, The Best Damn Thing vyšlo v dubnu 2007. Produkovali ho Dr. Luke, její manžel Deryck Whibley, Rob Cavallo, Butch Walker a ona sama. Travis Barker byl na albu bubeníkem. Svůj rádiový debut si album odbylo v rádiu „Hot 89.9“ v Ottawě 14.4.2007 v 6 hodin odpoledne. Avril prozradila na svém profilu na MySpace, že prvním singlem bude píseň Girlfriend a že má vyjít 29. ledna, ale toto datum se posunulo kvůli vzrůstající popularitě singlu Keep Holding On v rádiu. Singl Girlfriend měl nakonec premiéru 26. února. Debutoval v hitparádě Billboard Hot 100 na pátém místě. To je její nejlepší singlový debut a na internetu se ho prodalo přes 122 000 kusů v internetovém obchodě iTunes. Girlfriend také debutoval na třetím místě v hitparádě Billboard's Top Digital Songs, do které se Avril tak dostala podruhé (jejím prvním singlem, který se do této hitparády dostal byl Keep Holding On). Píseň Girlfriend má refrén nazpívaný v osmi různých verzích – lišící se jazykem. Avril ho nazpívala ve španělštině, portugalštině, mandarinské čínštině, japonštině, italštině, němčině, francoužštině a samozřejmě v angličtině.Dalším úspěšným singlem je When You’re Gone.

 

Filmová kariéra

Avril si odbyla filmový debut v animovaném filmu Za plotem. Spolu s ní na něm pracovali William Shatner, Bruce Willis, Garry Shandling, Wanda Sykes, Nick Nolte a Steve Carell. Zahrála si ve filmu The Flock[4] a jejím dalším projektem byl film Fast Food Nation, který je založený na její oblíbené knížce. Avril napsala a nazpívala píseň "Keep Holding On" s Dr. Lukem pro film Eragon.

 

Osobní život

Říkalo se, že je Avril vegetariánka. Nedávno však v jednom interview řekla, že už se za vegetariánku označovat nebude „pro případ, že by ji někdo přistihl jak jí maso“.

Jako teenager chodila v Napanee do restaurace La Pizzeria. V dokumentu Under My Skin Bonez Documentary řekla, že pizza s olivami je jejím oblíbeným jídlem, avšak moc ji nejí, protože pizza není dobrá pro její hlas. V této restauraci její oblíbená pizza dostala jméno podle Avril a také je tam návštěvní kniha pro fanoušky, kteří jí tam mohou napsat své vzkazy a Avril si jí vždycky vyzvedne, když je na návštěvě u rodiny.[5]

Avril má vytetovanou hvězdu na levém zápěstí. Stejnou má i její kamarád a spolupracovník Ben Moody. Na konci roku 2004 si nechala na pravé zápěstí vytetovat malé růžové srdce s písmenem D – což má být první písmeno jejího manžela Derycka Whibleyho, se kterým si koupili dům v Beverly Hills.[6]

Lavigne byla spojována se svým bývalým kytaristou Evan Taubenfeld, i když s ním ve skutečnosti nikdy nechodila. Avšak Evan ji stále považuje za „Nejdražší přítelkyni na světě“, jak řekl na svých oficiálních stránkách. V jednom rozhovoru pro časopis J-14 řekla, že svou první pusu dostala ve 14 letech. V časopise M z roku 2003 byl článek o tom, že bývalý přítel Avril prodává její milostné dopisy na eBay.[7]

V únoru 2004 začala Avril chodit s Deryckem Whibleym, hlavním zpěvákem skupiny Sum 41. 27. června 2005 se zasnoubili. Deryck požádal Avril o ruku při výletu do Benátek.

Vzali se v sobotu 15. července 2006 v kalifornském pobřežním městě Montecito. Ceremoniál začal v 5 hodin odpoledne a trval 20 minut.[8] Avril na sobě měla šaty od návhrářky Very Wang a Deryck oblek od Huga Bosse. Svatby se zúčastnilo asi 110 hostů.

Jako jejich svatební píseň si zvolili „Iris“ od skupiny The Goo Goo Dolls.

 

Doprovodná kapela


Současní členové

  • Al Berry - baskytara, vokály (od r. 2007)
  • Rodney Howard - bubny , vokály (od r. 2007)
  • Stephen Anthony Ferlazzo Jr. - keyboard, vokály (od r. 2007)
  • Jim McGorman - kytara, vokály (od r. 2007)
  • Devin Bronson – hlavní kytara, vokály (od r. 2004)
  • Sofia Toufa – vokály, tanečnice (od r. 2007)
  • Lindsey Blaufarb – vokály,tanečnice (od r. 2007)

Bývalí členové

 

  • Mark Spicoluk - baskytara, vokály (srpen 2002 - září 2002)
  • Jesse Colburn - kytara (2002 - říjen 2003)
  • Evan Taubenfeld – hlavní kytarista, vokály (2002 - červenec 2004)
  • Craig Wood - kytara, vokály (2003 - leden 2007)
  • Matt Brann - bubny (2002 - únor 2007)
  • Charlie Moniz - baskytara (2002 - únor 2007)

     

    Diskografie

  • Let Go (2002)
  • My World (2003) DUAL DISK - cd+dvd
  • Under My Skin (2004)
  • Under My Skin (2004) DUAL DISK - cd+dvd
  • The Best Damn Thing (2007)
  • The Best Damn Thing DUAL DISK - cd+dvd (2007)

     

    Filmografie

    The Flock(2007) Za Plotem (2006) Fast Food Nation (2006) Going the Distance (2004) Sabrina, mladá čarodejnice (2002)

     

    Zajímavosti

  • Avrilin bratr Matt se objevuje ve videu "Girlfriend" jako člen její kapely.
  • Avrilina sestra Michelle se objevuje ve videu "Sk8er Boi."
  • Je po ní pojmenovaná pizza v „LaPizzeria“ v Napanee.

     

    Singly

    Čísla jsou nejvyšší umístění v dané zemi (CZ - Česko, CAN - Kanada, UK - Velká Británie), nejvyšší české umístění je založeno na hitparádě IFPI

  • z alba Let Go
    • 2002: „Complicated“ CZ-3. CAN-1. USA-2. UK-3.
    • 2002: „Sk8er Boi“ CZ-5. CAN-1. USA-10. UK-8
    • 2002: „I'm With You“ CZ-11. CAN-1. USA-4. UK-7.
    • 2003: „Losing Grip“ CAN-1. USA-64. UK-22.
  • z alba Under My Skin
    • 2004: „Don't Tell Me“ CZ-23. CAN-1. USA-22. UK-5.
    • 2004: „My Happy Ending“ CZ-5. CAN-1. USA-9. UK-5.
    • 2004: „Nobody's Home“ CZ-80. CAN-1. USA-41. UK-24.
    • 2005: „He Wasn't“ CZ-64. CAN-1. UK-23.
    • 2005: „Fall to Pieces“ - jen v USA
    • 2007: „Girlfriend“
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář